למי אני פונה?
תוכלו לפנות לנציבה למניעת הטרדה מינית, המוסמכת לטפל בכל תלונה נגד כל עובד/ת, מרצה או סטודנט/ית. בכל קמפוס אוניברסיטאי נמצא/ת סגנ/ית לנציבות, שניתן לשוחח איתם בשלב ראשון במקרים דחופים.
תוכלו לפנות לנציבה למניעת הטרדה מינית, המוסמכת לטפל בכל תלונה נגד כל עובד/ת, מרצה או סטודנט/ית. בכל קמפוס אוניברסיטאי נמצא/ת סגנ/ית לנציבות, שניתן לשוחח איתם בשלב ראשון במקרים דחופים.
המטריד עבר על החוק. יכול להיות שאת לא הראשונה ולא האחרונה. אנחנו מבקשות ממך להגיש תלונה לנציבה הממונה על הטרדה מינית באוניברסיטה. הגשת תלונה תאפשר לאוניברסיטה לסייע לך, כמו גם תעזור לנו להרחיק את המרצים המטרידים וכן להמשיך לפעול ליצירת סביבת לימודים בטוחה בקמפוס.
לפנייך גם קיימת אפשרות של הגשת תלונה במשטרה והגשת תביעה אזרחית נגד המטריד בבית הדין לעבודה. קיימת גם האפשרות לדווח על הטרדה מבלי להיכנס להליך המשמעתי, כפי שיפורט בהמשך, והאוניברסיטה תיקח את הדיווח לתשומת לבה.
באוניברסיטה פועלת ועדת משמעת מיוחדת לנושאים הקשורים להטרדה מינית -
בוועדת משמעת האוניברסיטה, באמצעות תובע משמעתי, תובעת את האדם שהטריד אותך. בהליך זה מוגש "כתב תביעה" נגד הנאשם/נתבע. התובע צריך לאסוף את חומר הראיות, להיפגש עם העדים ולהכין "תיק" - בדומה למה שקורה כאשר מעמידים אדם לדין פלילי. כמובן שהתביעה מבוססת על העדות שלך ואולי גם של נשים אחרות ועדים נוספים.
… קראו עוד"...בהתחלה חשבתי שהוא מעריץ אותי בגלל שאני חכמה ועושה עבודה אקדמית מעולה. זה נורא החמיא לי.... פתאום שמתי לב לדרך בה הוא מסתכל עלי, ואז הציע לי לשבת איתו בבית על כוס קפה לדון בעבודה שהגשתי. הוא לא מרפה, הוא כל הזמן ניגש אלי ואומר לי כל מיני דברים אינטימיים, אני כל הזמן רק עסוקה בלהתחמק ממנו. יש לי עוד חודשיים והקורס הזה נגמר. האם לטרוח ולהגיש תלונה?"
… קראו עודהטרדה מינית היא טראומה לכל דבר, וההליך המשמעתי מעלה ומציף תחושות ורגשות מורכבים גם אם עבר הרבה זמן מאז המקרה עצמו. התופעות שאת מתארת הן תופעות נורמליות שחווה כמעט כל מתלוננת, ואנו מעודדות אותך לקבל תמיכה וסיוע נפשי. לנציבה יש אפשרות להפנות אותך לייעוץ פסיכולוגי.
ישנה אפשרות לקבל תמיכה וסבסוד לטיפול באמצעות השירות הפסיכולוגי של האוניברסיטה. הטיפול כמובן חסוי לחלוטין.
את יכולה גם לפנות למרכזי הסיוע לנפגעות תקיפה מינית 1202 (24 שעות ביממה) - הם אמונים על סיוע לנפגעות.
אם הוא לא מודה ינוהל הליך משמעתי, בדומה לבית משפט. התביעה תביא עדויות וראיות שלה. תוזמני להעיד בפני הוועדה והמייצג/ת של הנאשם יוכל לשאול אותך שאלות. זכותך להביא איתך מלווה שתהיה/יהיה נוכח/ת בדיונים השונים ביחד איתך.
החוק למניעת הטרדה מינית הביא עימו גם שינוי של הגישה החברתית למוטרדת ולמטריד. מטרידים מינית מוענשים הן ע"י ענישה פלילית והן על ידי הציבור. מי שהוטרדה לא אשמה בדבר, והנהלת האוניברסיטה מחויבת לספק הגנה מלאה לכל מי שהוטרדה ולדאוג שלא תפגע.
בוועדת משמעת של הסגל האקדמי יש שני חברי/ות סגל אקדמי ואדם חיצוני, לעיתים עו"ד.
בוועדת משמעת של הסגל המינהלי - 3 אנשים חיצוניים לאוניברסיטה, אחד מהם עו"ד.
בוועדת משמעת של הסטודנטים - חבר/ת סגל אקדמי או הרכב של 3 כולל נציג חיצוני לאוניברסיטה.
במקרים של הטרדה מינית תכהן בהרכב ועדת המשמעת אישה אחת לפחות, ככל שניתן.
זה תלוי במספר העדים. אם מדובר במקרה של עדות יחידה, סביר להניח שההליך יגמר מהר תוך מספר שבועות. האוניברסיטה תעשה מאמצים לסיים את ההליך במהרה. אם יש מספר רב של עדים, יש סיכוי שהתהליך יקח יותר זמן. האוניברסיטה תעשה מאמץ לסייע לך להתמודד עם התהליך.
הנציבה תיפגש איתך כדי לשמוע מה קרה, ותרשום את התלונה שלך במלואה. לאחר מכן היא תבקש ממך לקרוא את התלונה ולהכניס בה תיקונים במידת הצורך. לאחר שתאשרי שהתלונה הכתובה מייצגת נאמנה את דברייך, תתבקשי לחתום עליה לאישור.
… קראו עודכן. הטרדה מינית זו עבירה פלילית ואת יכולה בכל שלב וללא קשר לטיפול המשמעתי באוניברסיטה וללא קשר לתביעה בבית הדין לעבודה, להגיש תלונה במשטרה.
בידי המשטרה כלים שאין בידי האוניברסיטה לחקירת המקרה.
זה תלוי במידה רבה איך יתפתח ההליך המשמעתי. לפעמים הנתבע מוכן להודות במעשה ומבקש להגיע לעסקה, בה יסכימו על העונש שהוא יקבל (פירוט העונשים תוכלו למצוא בתקנוני המשמעת השונים). אם יהיה רצון להגיע לעסקת טיעון את תוזמני כמובן להביע את דעתך אשר תילקח בחשבון לפני סיכום כל עסקה.
… קראו עודהתנכלות על רקע תלונה על הטרדה מינית היא עבירה פלילית חמורה. הנציבה למניעת הטרדה מינית באוניברסיטה תדאג מיד עם קבלת התלונה לנקוט כל האמצעים כך שהוא לא יוכל להשפיע כלל על הציון שלך בקורס או על כל דבר אחר הקשור אלייך.
נשים רבות, קורבנות לעבירות מין ממתינות זמן עד להגשת תלונה, כל אחת וסיבותיה. לעיתים אין את הכוח הנפשי הדרוש, לעיתים זה נובע מחששות אחרים. גם אם חלף זמן, תוכלי להגיש תלונה והיא תטופל במלוא הרצינות. גם על עבירות משמעת חמורות יש התיישנות, אך יש לבדוק כל מקרה לגופו, בהתאם לתקנונים השונים.
ככל שמדובר באיש סגל ההתיישנות הינה רק אחרי שנתיים מהיום שבו נודע לנשיא, לרקטור או לממונה על התביעה על קיומו של חשד סביר לביצוע העבירה על ידי אותו איש סגל.
החקירה צריכה להיות עניינית ורלוונטית. לעבר המיני שלך אין כל רלוונטיות לשאלה אם הוטרדת או לא. ועדת המשמעת לא תאפשר חקירה שמטרתה להביך אותך והיא לא רלוונטית לאירוע.